Co je to HHC? A jaké má účinky?

 

Co je to HHC?

HHC neboli hexahydrokanabinol je jeden z mnoha kanabinoidů, který se vyskytuje ve stopovém množství v rostlině konopí. HHC je strukturálně podobný delta-9-tetrahydrokanabinolu (THC), nejznámějšímu psychoaktivnímu kanabinoidu v konopí. 

Kdy bylo HHC objeveno a jak se vyrábí?

HHC objevil ve 40. letech 20. století chemik Roger Adams. Vytvořil HHC přidáním vodíku do molekuly THC a tím přetvořil THC na HHC. Tento způsob získávání HHC je již nelegální, jelikož se při výrobě využívá zakázaná látka THC. Nyní se HHC vyrábí pomocí hydrogenace z technického CBD konopí. Jedná se o chemický postup, který se například využívá k přeměně rostlinného oleje na margarín. Vysoce uznávaný vědec a chemik Mark Scialdone tvrdí, že hydrogenace zlepšuje stabilitu a odolnost vůči termooxidačnímu rozkladu, což znamená, že HHC může být skladován po delší dobu a je méně náchylný k poškození způsobenému UV zářením a teplem. Jelikož se HHC nachází v konopí pouze ve velmi nízkém množství, musí se získávat tímto způsobem.

Rozdíly HHC a THC

Ačkoli jsou si kanabinoidy HHC a THC strukturálně velmi podobné. Je tu jeden obrovský rozdíl, HHC je oproti THC v ČR zcela legální. Na druhou stranu někteří uživatelé tvrdí, že HHC sdílí mnoho podobných účinků s THC, včetně pocitů euforie, relaxace či zlepšení nálady. Mnoho z nich poukazuje na to, že jim HHC nezpůsobuje paranoiu a podobné nežádoucí účinky, které zažívali s THC. Nic ale nemůžeme jistě potvrdit, HHC totiž není ještě dostatečně prozkoumaná látka.

Účinky HHC

Nemůžeme s úplnou jistotou tvrdit, jaké má HHC přesné účinky, jelikož je to zatím nedostatečně prozkoumaný kanabinoid. Většina uživatelů ale tvrdí, že zažívají změnu vizuálního a sluchového vnímání. Také říkají, že by HHC mohlo mít tyto účinky:

  • pocity euforie
  • stimulace
  • úleva od úzkosti
  • relaxační pocity
  • zlepšení spánku
  • snížení zánětu
  • tlumení bolesti
  • zvýšení chuti k jídlu

Mohou se prý dostavit ale i nežádoucí účinky jako například:

  • nespavost
  • sucho v ústech
  • zrychlená srdeční frekvence

Je HHC legální?

Ano. V České republice a mnoha dalších zemích EU si můžete legálně zakoupit produkty s obsahem HHC jako jsou například vaporizéry, květy a gummies. Existují ale i další možnosti v podobě moonrocků, icerocků či hašiše. Legálnost HHC má v ČR ale jednu podmínku, výrobky s HHC nesmí obsahovat více než 1 % THC. Pokud byste si chtěli nějaké HHC produkty zakoupit, doporučujeme vám nejdříve si pořádně ověřit prodejce.

Projeví se HHC v testu na drogy?

Někteří uživatelé tvrdí, že běžně používaný drogový test nezjistí přítomnost HHC. Důkazy jsou ale převážně neoficiální.

Na závěr

HHC je poměrně nově využívaný kanabinoid a spoustu toho o něm nemůžeme oficiálně potvrdit. Nicméně okolnosti vypovídají, že by mohl být užitečným prostředkem v lékařství a mohl by pomoc lidem s psychickými problémy.

 

 

 

Používáme ověření věku Adulto Grafika a design: @Fejfey

Grafika a design: @Fejfey